Bestellen Bestellen

Hoefbevangen

Hoefbevangen

Hoefbevangenheid is een vervelende en vooral pijnlijke ziekte voor het paard.

Ook als eigenaar is het naar om te zien dat je paard of pony pijn lijdt.

Hoefbevangenheid is goed te herkennen aan de typische stand die een hoef bevangen paard aanneemt. Het paard wil dan ook liever niet meer staan en lopen, en zal veel gaan liggen.

Maar met een natuurlijke verzorging en bekapping kun je je paard er weer bovenop laten komen, minstens even gezond als voor die tijd.

Typerend voor een hoef bevangen paard, zijn de gebogen “groeiringen” in de hoefwand. Bij een acute hoefbevangenheid zijn deze niet direct aanwezig, maar na verloop van tijd zie je deze verschijnen.

Wanneer een paard hoef bevangen is, is er sprake van afgestorven weefsel, wat moet worden opgeruimd. Een gedeelte word met het bloed afgevoerd en door de lever afgebroken, een ander gedeelte vind zijn weg naar buiten middels een abces. Bij hoef bevangen paarden zie je dan ook vaak een abces ontstaan, meestal bij de kroonrand van de hoef. De witte lijn, waarmee de hoefbeen en hoefwand aan elkaar vastgeplakt zitten, raakt ontstoken en zal vervolgens gaan los laten.

 

Hoefbevangenheid kent vele verschillende oorzaken

Hieronder een aantal, voor de meesten herkenbaar: 

 • Voeding: Verkeerde voeding dat niet past bij de behoefte van het paard of pony.

 • Snelle Koolhydraten: Van nature eten paarden praktisch alleen maar stengelig, vrij dor gras, dat voornamelijk uit langere koolhydraatketens bestaat. Wij mensen voeren paarden echter krachtvoer en speciaal gekweekt gras, dat vaak concentraties korte koolhydraatketens bevat. Alle koolhydraten worden in het spijsverteringskanaal omgezet in glucose, maar de tijd die hiervoor nodig is, varieert per koolhydraat. Korte koolhydraat ketens worden sneller omgezet, dan de langere koolhydraatketens die paarden van nature eten. In plaats van een gestage stroom aan koolhydraten die langzaam door het spijsverteringssysteem worden losgelaten, krijgt het paard nu te maken met een plotselinge stoot koolhydraten die vrij abrupt weer ophoudt. Dit zorgt voor hogere bloedsuikerwaarden, en hier is de witte kroonrand gevoelig voor.

 • Porties: van nature eten paarden praktisch voortdurend, het spijsverteringssysteem levert op dat moment een voortdurende stroom aan koolhydraten af. Wij mensen voeren paarden in porties, meestal op gezette tijden, waardoor er een verstoring kan optreden in het spijsverteringssysteem.

 • Dag en nacht ritme: Paarden hebben van nature geen dag en nacht ritme, maar paarden worden meegenomen in het ritme van de mens. Overdag tijd en ruimte om te eten te lopen in de wei, met vervolgens op stal aanbod van voer, gedurende de nacht krijgt een paard voor langere periode geen eten aangeboden. Ook dit werkt schommeling in het glucose aanbod in de hand.

 • Magnesium tekort: een tekort aan magnesium komt in toenemende mate voor bij paarden. Hoewel magnesium in veel voedingssupplementen een bestandsdeel is, blijkt het niet voldoende te zijn om een magnesium te kort te voorkomen of te verhelpen. Een tekort aan magnesium maakt de cellen ongevoeligere voor insuline waardoor het bloedsuikergehalte gaat sterker gaat schommelen. Om deze reden word een magnesium kuur steeds vaker toegepast bij hoefbevangen paarden.

 • Ziekten: Hoefbevangenheid kan ook het gevolg zijn van een onbehandelde aandoening bij het paard. Er zijn een aantal aandoeningen, kwalen en ziekten die de kans op hoefbevangenheid verhogen.

 • Insuline resistentie: Paarden die hoefbevangen zijn, kunnen minder goed glucose verwerken en lijden aan insuline waarden die vier keer hoger zijn dan normaal, wat duidt op insuline resistentie.

 • Overgewicht: overgewicht betekent een slechtere conditie, en een verhoogde kans op insulineresistentie. Daarnaast is overgewicht een extra belasting voor de hoeven. Bij hoefbevangenheid bij een paard met overgewicht is het dan ook belangrijk om het gewicht terug te brengen.

 • Cushing: Cushing word veroorzaakt door een ACTH producerend adenoom, wat resulteert in een overmatige productie van cortisol. De symptomen lijken sterk op die van insuline resistentie plus een wollige vacht die in het voorjaar maar moeizaam wil loslaten, verlies aan spierweefsel, en een voortdurende neiging tot hoefbevangenheid.

 • Verwondingen: verwondingen aan het been, waarbij het paard het gewonde been probeert te ontlasten, en het andere been extra belast, kan hierdoor hoefbevangen raken aan het “gezonde” been.

 • Placenta: wanneer na de geboorte de placenta (gedeeltelijk) achterblijft in de baarmoeder leidt dit tot een ontsteking en vergiftiging die hoefbevangenheid tot gevolg kan hebben.

 • Medicijnen: ook medicijnen kunnen een oorzaak zijn voor hoefbevangenheid.

 • Stalrust

 • Te weinig beweging: Beweging zorg niet alleen voor een goede doorbloeding in de hoeven, maar is een voorwaarde om voor voldoende doorbloeding te zorgen. De hoeven zijn voor hun bloedsomloop volledig afhankelijk van het hoef mechanisme. Het hoefmechanisme werkt alleen maar, als het paard beweegt.

Wat is nog meer belangrijk? 

Bij hoefbevangenheid is het van belang niet alleen naar de hoef te kijken. Er zit meer aan vast, letterlijk en figuurlijk! Een aantal zaken die je gelijk kunt toepassen als je paard hoef bevangen is:

 • Zet je paard buiten, liefst op een zachte ondergrond

 • Verwijder alles wat eetbaar is

 • Achterhaal de oorzaak

 • Bel een natuurlijk bekapper, deze kan er voor zorgen dat de hoefwand zo snel mogelijk korter kan worden gemaakt, zodat het gewicht van het paard er niet meer op rust

 • Geef je paard hooi (liefst van een latere snede)

 • Geef je paard een goed magnesium supplement

 • Probeer beweging te stimuleren (ook al is het pijnlijk). De doorbloeding is essentieel om afgestorven weefsel op te ruimen, en de genezing in gang te zetten. Leg vb. plakjes hooi uit elkaar zodat je paard steeds een stukje loopt

 • Wees er van bewust, dat met goede verzorging het maanden kan duren voor je paard weer de oude is.

 • Genetisch gezien kunnen paarden zich heel goed zelf genezen, maar zorg voor veel beweging!

 • Belangrijk om te weten is dat longeren en de stapmolen niet geschikt bij het genezingsproces van hoefbevangenheid. Bochten en cirkels belasten de witte lijn, en kunnen alsnog een loslating van de nieuwe hoefwand veroorzaken.

Waarom natuurlijke bekapping bij hoefbevangenheid?

Een juiste bekapping is van belang voor goede genezing van hoefbevangenheid. Net als bij het loslaten van een vingernagel, is het probleem voorbij als de losgelaten nagel is uitgegroeid. Samen met de nieuwe nagel groeit er ook weer een verbinding met de vinger. Bij hoeven werkt dit ook zo: nieuwe hoefwand die vanaf de kroonrand naar beneden groeit zit met behulp van de meegroeiende witte lijn weer stevig vast aan de onderliggende weefsels.

Bij de natuurlijke aanpak richt zich vooral op het stimuleren van de hoefgroei en het voorkomen dat de nieuwe witte lijn weer losscheurt. Met het bekappen word dan ook de “nieuwe hoef” gevolgd. Ook het geven van kruiden of supplementen die helpen bij hoefbevangenheid en die de hoefgroei stimuleren helpen goed bij het herstel.